მართალია, რომ ორსულებს ძალიან უნდებათ მჟავე და მლაშე საკვები?
ზოგ მომავალ დედას მართლაც ძალიან უყვარდება მჟავე კიტრი. ზოგს კი პირიქით, მჟავის გაგონებაც არ უნდა და მხოლოდ ტკბილეულს მიირთმევს. ამიტომ უფრო სწორი იქნება თუ ვიტყვით, რომ ორსულობის დროს გემოვნება გვეცვლება. მაგრამ კონკრეტულად როგორ და რატომ?
ერთ-ერთი შეხედულებით ორგანიზმი ჩვეულებრივ იმას ითხოვს, რაც ნამდვილად სჭირდება. გემოვნების ცვლილება ჰორმონ პროგესტერონის გამომუშავებით აიხსნება. ჰორმონი ეგრეთწოდებულ "საძიებო სისტემას" რთავს, რომელიც ორსულობის განვითარებისთვის საჭირო ნივთიერებების "შოვნაზეა" კონცენტრირებული. განსაზღვრავს, სადაა დეფიციტი და "პროგრამას" ისე აწყობს, რომ ეს დეფიციტი შევავსოთ.
რძის მოთხოვნილება შეიძლება კალციუმის დეფიციტზე მიგვანიშნებდეს. ცარცის და თიხის ჩაკბეჩის სურვილიც. ლუდის მოსმის სურვილი - B ჯგუფის ვიტამინების ნაკლებობის ნიშანია. ლუდი შეიძლება რუხი და მსხვილმარცვლოვანი პურით, მწვანილით, ზღვის პროდუქტებით ჩანაცვლდეს.
უმეტესად გემოვნების ცვლილება ჯანმრთელობისთვის უსაფრთხოა. მაგრამ ხანდახან რაღაც ისეთის გასინჯვა გვინდება, რაც საკვებად არ გამოიყენება. თუ ბენზინის ან აცეტონის დაყნოსვის ძლიერი სურვილი ჩნდება, ან მიწის ჭამის, ამ შემთხვევაში ჯობია, ექიმს მივაკითხოთ, რადგან ეს შეიძლება ანემიის ნიშანი იყოს.
ორსულობის მეორე ტრიმესტიდან ეს მოთხოვნილებები მცირდება, ხოლო მშობიარობის შემდეგ უკვალოდ ქრება.